Wat je moet weten over je rijopleiding

      Geen reacties op Wat je moet weten over je rijopleiding

Starten met je rijopleiding B

Wil jij ook zo snel mogelijk beginnen met je rijopleiding B zodat je snel met je eigen auto lekker op pad kunt? Dat begrijpen we natuurlijk helemaal. Autorijden is namelijk niet alleen hartstikke leuk om te doen, maar het geeft ook een grote hoeveelheid vrijheid. Of je je auto nu gebruikt voor je werk, of om boodschappen te doen, het is altijd handig om je rijbewijs B op zak te hebben. In dit blog lees je alles over het doen van je rijopleiding B.

Starten met lessen

Het fijne is dat je vandaag de dag al snel mag beginnen met lessen. Waar je vroeger 18 jaar moest zijn, mag je nu al op je 16de beginnen met rijlessen volgen. Bij je eerste rijles leer je ten eerste wennen aan je auto en jouw rol als bestuurder ervan. Ook maak je natuurlijk kennis met je instructeur en zijn of haar manier van lesgeven. De instructeur maakt bij de eerste les een schatting van de hoeveelheid lessen je hoogstwaarschijnlijk nodig gaat hebben.

De kosten van een rijopleiding B

De kosten van het doen van een rijopleiding B, hangen af van een paar factoren. Hier staan er een paar op een rijtje gezet:

  • Kies de juiste rijschool. Er zitten flinke verschillen in de prijzen die rijscholen hanteren. Hierbij is goedkoop vaak duurkoop
  • Ga voor het juiste lessenpakket. De lessen van een verkort pakket zijn vaak duurder, maar je hebt dan wel minder lessen nodig. Haal je je rijbewijs echter niet, dan ben je vaak flink duurder uit dan wanneer je een standaard pakket kiest.
  • Studeer op de goede manier voor je theorie-examen. Dat kan d.m.v. een online pakket, het kopen van boeken of je kunt ouderwets lessen in een lokaal volgen.
  • Bepaal of je een tussentijdse toets doet.
  • Onderzoek of je een gezondheidsverklaring nodig hebt.

Volgens onderzoek van het CBR onder examenkandidaten in 2019 kost het halen van je rijbewijs gemiddeld € 2.400,-.

Je theorie- en praktijkexamen doen

Voor het afronden van je rijopleiding B, moet je natuurlijk het theorie- en het praktijkexamen doen. Je theorie-examen mag je gelukkig al doen op je 16de. Dus al vóór je eerste les! Toch hoef je je theorie nog niet behaald te hebben voordat je begint met praktijklessen. Wel raden we aan alvast te beginnen met leren. Dit omdat je veel kennis dan in de praktijk toe kunt passen. Je theorie blijft uiteindelijk 18 maanden geldig. Je hebt dan dus 18 maanden om je praktijkexamen succesvol af te leggen. Als je dat niet lukt, moet je je theorie dus opnieuw behalen.

De juiste rijschool voor je rijopleiding B

Ben je er klaar voor om te gaan starten met je rijopleiding B? Dan is het kiezen van de juiste rijschool het belangrijkste. Het is hierbij aan te raden om voor een proefles te gaan. Tijdens een proefles kun je namelijk op je gemak de auto leren kennen, de lesmethode en je instructeur. Gezien jij en je instructeur waardig wat tijd met elkaar door zullen brengen, is een goede klik erg belangrijk.

Heb je ervaringen met het doen van een rijopleiding B? Je bent van harte welkom om er een blog over te schrijven.