3 tips tegen een laagstaande zon tijdens het autorijden

Geen last van de zon tijdens het rijden

Vind jij het ook altijd zo irritant wanneer je aan het rijden bent en plots verblindt wordt door de felle zon? Een laagstaande zon is ontzettend vervelend voor automobilisten. Vooral als je nog rijlessen aan het volgen bent, en je je extra goed moet concentreren op het autorijden. Daarom geven wij drie tips tegen een laagstaande zon tijdens het autorijden.

1. Neem een zonnebril mee

De eerste tip lijkt misschien voor de hand liggend, maar hij wordt toch vaak vergeten: neem altijd een zonnebril mee wanneer je de weg op gaat. Ook wanneer je niet verwacht dat het zonnig wordt, is het altijd verstandig om hem bij je te hebben. Nog slimmer is om gewoon standaard een zonnebril in de auto te leggen. Een zonnebril met UV-bescherming of met gepolariseerde glazen werkt het allerbeste. Zo kun je namelijk ook je ogen beschermen tegen het reflecterend licht en schitteringen op het asfalt. Door deze kleur ga je meer contrast zien, ook wanneer er een felle zon op een nat wegdek schijnt.

2. Zorg voor schone ramen

Wanneer een laagstaande zon op smerige ruiten schijnt, is het nagenoeg onmogelijk om er helemaal doorheen te kijken. Maak de ramen daarom altijd even schoon wanneer dat nodig is, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Het is een tip om dit standaard even te doen wanneer je bij een tankstation bent. Let ook goed op dat je genoeg ruitenwisservloeistof hebt. Mocht het nodig zijn, dan kun je onderweg nog even sproeien. Het is belangrijk dat je goede ruitenwissers hebt die niet versleten zijn, om te voorkomen dat er strepen achterblijven.

3. Pas je snelheid aan

Onze laatste tip is om, wanneer er sprake is van een laagstaande zon, altijd je snelheid aan te passen, ook wanneer je onze eerdere tips gevolgd hebt. Er hoeft maar net een fietser op te duiken, of een auto voor je te remmen. Dan heb jij nog genoeg tijd om te reageren, ook wanneer de zon geen ideale positie heeft.