3 uitdagingen in de logistiek en transportsector

Wat komt er kijken bij transport en logistiek

De wereld van logistiek en transport is dynamisch en veelzijdig. Daar komen dan ook verschillende uitdagingen bij kijken. Transport en logistiek is namelijk veel meer dan alleen producten van de ene naar de andere plek vervoeren. Het gaat over het gehele proces van de goederenstroom, vanaf de eerste tot aan de laatste fase. In dit blog lichten we voor u 3 uitdagingen toe die zich voornamelijk richten op de transportfase.

1. Er zijn te weinig vervoerders

Transport en logistiek is een prachtig en veelzijdig vakgebied. In deze tijd waarin we producten van over de hele wereld kunnen krijgen, is het bovendien belangrijker dan ooit. De vraag naar chauffeurs en andere medewerkers in de logistiek en transportsector wordt alleen maar groter. Helaas komen er niet meer vervoerders bij. Deze balans tussen vraag en aanbod is een van de grootste uitdagingen van de sector.

2. Producten moeten veilig vervoerd worden

De transport en logistieksector is heel divers. Er zijn verschillende voertuigen nodig voor verschillende producten. Zo moeten transporteurs voor voedingsmiddelen of andere verse producten voldoen aan keumerken om de kwaliteit te waarborgen. Maar ook andere producten, zoals zand, moeten veilig vervoerd worden. Hierbij worden vaak aluminium afdeksystemen voor kippers gebruikt.

3. Er is vraag naar een transparante supply chain

De supply chain moet transparanter worden om een goede klantervaring te waarborgen. De transporteur is een belangrijke schakel in het proces. Als vervoerder zit u tussen de leverancier en de klant. Zowel klanten als medewerkers willen weten waar hun goederen zich bevinden. Op het gebied van transparantie in de supply chain ligt er dus een belangrijke taak voor de chauffeur. Binnen de supply chain één dashboard implementeren waarop de status van de bestellingen te zien is, kan hierbij helpen. Ook is het hierbij belangrijk om melding te maken van eventuele storingen of vertragingen.